Holland Doc


Datum:
 zaterdag 16 t/m vrijdag 22 februari 2013
Meer informatie en uitzendtijden: kijk op de website van Holland Doc 24

Holland Doc 24 haakt vanaf 16 februari aan met een themaweek boordevol films over Eindhoven, zoals bijvoorbeeld de tv-première van Straatsterren in Lichtstad over de Eindhovense hiphop-scene, de nieuwe wetenschapsserie The Story of Electricity en Memoires van een vergeetal, een portret van de Eindhovense kunstenaar René Daniëls.

Regisseur Jan Thijssen maakte met Memoires van een vergeetal, leven en werk van René Daniëls (Het Uur van de Wolf, VPRO 2012) een invoelend portret van de Eindhovense kunstenaar René Daniëls (1950). Thijssen portretteert Daniëls vanaf zijn jonge jaren: we zien hem werkend in zijn atelier en op stap met de Sex Pistols. Maar we zien ook de worsteling van Daniëls met zijn handicap, en hoe hij via zijn kunst een eigen manier heeft gevonden om zijn ideeën te delen.
-> Uitzending o.a. woensdag 20 februari om 21.27 uur

Het elektronisch gedicht (VPRO, 1998) is een documentaire van Willem Hering en Hank Onrust over de Amerikaanse componist Edgard Varèse (1883-1965) en zijn elektronische composities. De componist werd in 1957 gevraagd een muziekstuk te componeren voor het Philips-paviljoen op de Wereldtentoonstelling in Brussel. Resultaat was het Poème électronique, een samenspel van klank, kleur en licht.
-> Uitzending o.a. zaterdag 16 februari om 21.46 uur

De Eindhovensche Golf (VPRO 1998) is een documentaire van Jan en Gerard Louter over de gelijknamige besloten, traditierijke golfclub in de bossen van Valkenswaard. De Eindhovensche Golf werd in 1930 opgericht door Anton Philips en wordt vooral bevolkt door (ex-)Philips-werknemers en Eindhovense notabelen. Niet iedereen wordt zomaar toegelaten op de baan. Het ledenbestand vergrijst, maar de club houdt vast aan zijn oude tradities. Een documentaire over de angst voor verandering, nostalgie, macht en het einde van een tijdperk.
-> Uitzending o.a. donderdag 21 februari om 21.19 uur

Wetenschap in uitvoering is een serie educatieve documentaires over belangrijke wetenschappelijke ontdekkingen. De aflevering Wetenschap in de etalage (Erik Heuvelink, NTR/EBU 2009) gaat in op de honderdjarige geschiedenis van wetenschappelijk onderzoek bij Philips. Het beroemde Philips NatLab (Natuurkundig Laboratorium) begon als internationale vrijplaats voor wetenschappers en uitvinders en ontwikkelde radiobuizen, röntgenbuizen en geavanceerde lichtbronnen. Het lab ontwikkelde zich tot een researchinstituut op de High Tech Campus, waar onderzoekers op contractbasis hun creativiteit moeten aanboren om nieuwe commerciële producten uit te vinden.
-> Uitzending o.a. maandag 18 februari om 21.26 uuronder voorbehoud

Bij ons om de hoek: Eindhoven, de verveling voorbij (Gabbi Werner, VPRO 2000) laat een heel andere kant van Eindhoven zien, namelijk het dagelijks leven in de stad. Hoe is het om in Eindhoven op te groeien? Regisseuse Gabbi Werner is geboren en getogen in Eindhoven, en portretteert de stad en zijn inwoners met sfeershots en door gesprekken met vrienden, bekenden en bijzondere mensen op straat.
-> Uitzending o.a. dinsdag 19 februari om 21.27 uur

Loladamusica: Eindhoven Rockcity
Het begrip ‘Eindhoven Rockcity’ doet voor het eerst zijn intrede als de gemeente Eindhoven op zoek is naar een nieuwe slogan om het imago van de stad op te peppen. Enige tijd later wordt zelfs de reclameleus van Philips, ‘Let’s Make Things Better’, verbasterd tot ‘Let’s Make Things Louder’. Voor deze reportage reisde het muziekprogramma Loladamusica (VPRO 2000) af naar Eindhoven, om de kleurrijke rockscene van de stad vast te leggen. Flamboyante, extraverte bands als 7Zuma7, Peter Pan en Candybar Planet geven tegenwicht aan het bestaande beeld van Eindhoven als saaie stad waar weinig gebeurt. De muzikanten van de drie groepen worden gevolgd en geïnterviewd, voorafgaand aan de Eindhoven Rockcity-tour van deze bands.
-> Uitzending o.a. zondag 17 februari om 20.57 uur

Dingen beter maken
Een reportage van het VPRO Programma Rooksignalen uit de Nieuwe Wereld’. In 1998 trok de Eindhovense elektronicagigant Philips met een karavaan van vier grote trucks door de republieken van de voormalige Sovjet-Unie. Na exotische oorden als Kirgizië en Kazachstan was Wit-Rusland aan de beurt. Dat land was na de machtsovername van de communist Lukasjenko teruggevallen op de “goede oude tijd van kolchozen en kameraden” en er gebeurde dus niet veel. Maar Philips’ “incredible festival” vergastte de lokale jeugd van de hoofdstad Minsk drie dagen op muziek, d.j´s en wedstrijden kaalscheren. En op voor hen onbereikbare producten als Philishave, de ghettoblaster, flatline tv, elektrische messen en waterkokers. Want de dingen moeten beter worden, ook in het oude rijk van de vallende roebel.
-> Uitzending o.a. zondag 17 februari om 21.35 uur

In het Makers van Morgen-slot vertoont Holland Doc 24 de korte documentaire De Straatpredikant (Michiel Landeweerd, 2012), een integer portret van de straatpredikant Arnol Kox die al 40 jaar het geloof verkondigt in de stad Eindhoven. Hoe denkt Arnol over de wereld, hoe denkt de wereld over hem en wat vindt zijn moeder eigenlijk van haar zwervende zoon?
-> Uitzending o.a. zondag 17 februari om 19.24 uur

In deze themaweek start ook de nieuwe driedelige BBC-serie The Story of Electricity. We staan er doorgaans niet bij stil hoe het komt dat als je op een lichtknopje drukt, de lamp aan gaat. Of hoe ons leven eruit zou zien zonder computers, wasmachines, of televisie natuurlijk. The Story of Electricity vertelt het verhaal van de mysterieuze natuurkracht die elektriciteit heet en via welke bizarre experimenten de mens erin geslaagd is deze kracht onder controle te krijgen.
-> Uitzending o.a. maandag 18 februari om 20.26 uur